Project Type: Portfolio

Reedy Creek

Resort style oasis in the Gold fields of central Victoria.

  • This stunning house designed by the renowned architect Nonda Katsalidas sits magestically on the beautiful hills of central Victoria.
  • The pool was designed to add to the amazing 180 degree views from the house. The infinity edge seamlessly complements the wider outlook.
  • The resort feel is enhanced using Limestone paving, luxury furniture and shade umbrellas.
  • The house was built with many large windows looking out onto the rolling hills. Lush surrounding gardens extend these to the house.

Mentone

A truly beautiful family space, providing zoned areas for relaxation, entertaining or simply enjoying the space.

The family, like many are extremely busy and required an area that could be easily maintained, while giving space that would provide dedicated areas for relaxation and entertaining and afford a beautiful outlook from their glassed living rooms.  This garden is a great example of the consolidation of a low maintenance, highly functional space to deliver a beautiful result. It addresses the needs so frequently posed by the busy families of our day.

  • Bespoke concrete bar with stools and BBQ area
  • Spotted Gum deck flows from the main living area of the house out to the green lawn area.
  • Stunning pool and Spa tiled in Charcoal colored tiles surrounded by blue stone.
  • Lush entrance garden combining formal flowing entry with low maintenance foliage that is green all year round.
  • This garden is to be our show garden for the Garden Design Fest in November 2018.

Elwood #2

This project was a small, single fronted house in Elwood that had recently been renovated.

“…create a green oasis that gives the feeling of space and not being closed in by the surrounding apartments and closeness of the neighboring residences.”

  • Bluestone paving flows from the house to a grassed area with large bluestone stepping stones.
  • The curved bench in Spotted Gum extends from a fantastic stone wall constructed of ‘Alpine’ drystone and is a focal point as it is suspended over the stepping stones and planted garden.
  • To create a feeling of space there is the use of curves and circular edges to give a fluid feel to the garden without introducing sharp corners or lines of definite constriction.
  • Economical use of space and camouflaged storage areas are incorporated into the design.
  • The bluestone entrance in the front garden leads to the period home indicating an updated contemporary feel while respecting the charms of the age of the house.

Northcote

A garden that displays that with a little thought and planning, great things can be achieved in a small suburban space.

With a growing family much consideration went in to the requirements of this family for the coming years. The client liked to think outside the square and many ‘quirky’ features and strong elements where wished for. This dictated a great deal of thought so that the garden wasn’t too busy and over designed.

  • We created thoughtful and creative pockets that are not only functional but very interesting and pleasing to look at. Some of the functional areas can be adapted as the family grows and can be reused in different ways over the coming years.
  • The incorporation of  artwork to the boundary fences is a unique part of this garden which will will continue to look better and better as the boundary climbing plants grow over the years.
  • The front of the property showcases the personality of the clients whilst still complements the age of the house and the surrounding properties. We have created a major talking point for the neighborhood and people passing by.

Brunswick

Our very successful show garden from the 2012 Garden Design Fest.

Project Details
When asked by the client to come out and design a garden and pool area in the Brunswick area, I jumped at the chance knowing that it was a bit left of field from the areas that most of our work takes us. The inner suburbs of Melbourne conjured up great design opportunities for me even before I met the client or saw the site.

The initial brief was a great experience as the client had just finished a ‘cool and funky’ renovation to their house creating a second level for their family to use while the children enter their teenage years. The client requested the implementation of a family pool, car space and entertaining area is included in the plan. All this while leaving and not disturbing the existing mature tree that covers 50% of the garden space was to be achieved. As is with most clients, a low maintenance garden was also essential enabling time to be spent with family and friends rather than hard work maintaining plants etc. A challenging task was ahead!

As the site backs on to and is surrounded by various factories and warehouses, the feeling that I left with was that of ‘Industrial’. The clients are also quite environmentally conscious and loved the idea of natural rather than man made products. Another requirement was the introduction of a small vegetable patch/herb garden whilst also leaving an assortment of Citrus that they had nurtured over the past few years.

The placement of the pool was an integral point in the design. It was to be built on the Eastern boundary with a property-dividing wall built on the pool shell. The finish of the wall was to blend in with the feel of the surrounds of the property therefore a Stretcher bond pattern in blue stone was chosen. This runs down to the floor of the pool. The pool coping reflects this with a thick blue stone paver boldly distinguishing the edge.

To keep with the natural product feel, the pool is surrounded by wide Spotted Gum timbers forming a decking area where the family can sit around the pool flanked by Australian native grasses and shaded by the canopy of the overhanging existing tree.

The real feature to the garden and the most talked about component is the use of vertical steel posts and panels of sheet metal all creating a ‘wave’ which fences off the pool for safety requirements. Again, the industrial area that is surrounds the house and the natural feel of the home led us to the creation of this unusual take on pool safety. The client was very trusting and open minded for this creation to be carried out! The surrounded planting softens the fence; however the aim was to use the fence as a feature to the garden.

The garden also includes an area for the clients to enjoy entertaining and family meals, once again beneath the canopy of the beautiful tree that was an integral component of the design. The paving to this area is bluestone to match that of the boundary/pool wall. The area is a I crazy paving’ format, again to create a sense of nature and relaxation.

The car space was intended for minimal use only, however it was quite essential considering the parking restrictions related to inner city living. This was achieved by using Exposed Aggregate Concrete in the same toning as the bluestone. To create greater interest to this area, a combination of 3 varying coloured river pebbles were spread throughout the area once the concrete was poured. The end result speaks for itself… Outstanding!

Elwood

Shared space.  This compact garden is a great example of economical use of space, form and function…with a little bit of street creativity to add!

This back garden in Elwood comprises of the signature curved deck, interesting garden beds, stone walls, a hidden dog kennel, parking space, shed and bespoke street art.  It has it all packed into a compact area.

  • Rock walls surround the curved deck, backdropped by tall bamboo to screen the neighbour’s houses.
  • A breakfast bar is overhung with shelves of interesting plants and ephemera.  Hidden underneath the blue stone bench-top and stone wall is a cozy dog house.
  • Rock work driveway can be accessed by the rear roll-a-door and parking space utilised.  When not used for this purpose it is still an attractive feature of the garden, overhung by ancient fruit trees.
  • Bespoke artwork(@sukitheartist) make the rear door a feature in itself.
  • Blue stone stepping stones serve as a bridge between the deck and the rock work and are surrounded by Viola hederacea making it appear the stones have a blurred soft  edge.
  • Once again the use of curved edges achieve a fluid effect without introducing sharp lines of space definition or limitation.

Balwyn

This stunning, undulating block, was a dream in the making from the start.  

A large family home sat at the top of the hill and called for a landscape vista worthy of its dominating position. Bluestone stepping stones create walkways meandering through verdant lawns to a generous pool area, which is surrounded by more bluestone and second hand railway sleeper & volcanic rock retaining walls.  

  • The existing and renovated pool sits amongst a lush green backdrop with the timber retaining wall to enhance the natural feel and to compliment the bluestone paving surrounding.
  • A huge covered deck accessed by timber steps over looks the area.
  • This garden is lush and rambling.  It is the composition of a haven created by using well planned, yet untamed foliage.
b1

Camberwell

A corner block showing off this beautiful Californian Bungalow asked to be surrounded by the beauty of a floral garden offering colour throughout the year with structure to match.

Project Details

  • The brief on this project was colour, fragrance and little maintenance!
  • All of the brief was achieved with the use of the right plant selection in terms of a lot of flowering and self-managed plant choice. As we all know, all gardens require some maintenance; this however requires small amounts of cutting back once or twice a year to allow the client to enjoy their pool from early Spring right through to mid-Autumn!
  • An absolute haven for the Birds and the Bees and the inquisitive pedestrians frequently passing by

Ashburton

Bright clean lines with organic materials

A brand new house built to become a  family home. The outdoor areas were to be an extension of family entertaining and living spaces.

  • Organic materials were used to create interest and compliment the established trees in the surrounding gardens.
  • The pool is complimented by a spa , a “mini fizzy pool”.
  • The BBQ is surrounded by a Ceasar stone bench top and radial timbers to blend with the organic feel of the garden.
  • Timber screening is used as a backdrop to the pool, while hiding the pool equipment and garden shed.

Malvern

This project called for a traditional entrance to a classical period home. Formal design with a little modern creativity delivered a stunning product.

  • A paved entrance path leads to the tessellated tiled porch of the house.
  • Small hedges of English Box define the borders to a large formal lawn.
  • A row of traditional roses border the front verandah to compliment the hue and beauty of the tiles.
  • The front garden beds are a mix of traditional and low maintenance foliage that will provide greenery year round.
  • Signature bowls on stacked rock feature as focal points through the garden.

Malvern

A clean, neat classic outdoor entertainer.

Project Details

  • One of our first gardens we designed and built. The style and elegance of this garden still lives on today. It has moved on from a garden that was created with young children in mind to one that is enjoyed by the young adults with their parents today. There are less balls and pool toys laying around and more stubbies and bottles of white in the recycling bins these days. It won’t be long until it does the full circle and the grandchildren come to visit!
Paul Pritchard Landscape Designs Melbourne

Californian Bungalow

A classic California Bungalow in the heart of Glen Iris in need of a major work-over after an extensive renovation to the rear of the house.

Project Details

  • The brief for this garden was to create something that is unique to the area so as define the house from its surroundings whilst highlighting the charm of the frontage to the classic Californian Bungalow.
  • The rear was to be used for entertaining as well as for the play of two very active children. It is a small area therefore the area was to be shared. Rock wall raised gardens were used to define a synthetic turfed area from the paved entertaining/basketball court. The walls were created at seating height. The Crepe Myrtles planted in the gardens are under planted with various herbs and vegetables and looked after by the children.
  • The plant species used throughout the front and rear gardens are extremely drought tolerant and require very little maintenance despite the large yields of flowers for arrangements inside.